Fikrimizce!

30 Kasım 2013 Cumartesi

Okuduğum Son Kitap Fyodor Mihailovic Dostoyevski - Kumarbaz

Dostoyevski'nin kumarbaz'ı 28 günde yazdığı söylenir. Bazı kaynaklarda dostoyevski'nin gerçekten yaşadığı günleri kaleme aldığı da söylenmektedir. Hatta bu kitabı henüz yazmadan basım haklarını sattığı, parasını da kumarda kaybettiği söylenir.

Kitap rus edebiyatının aslında ne olduğunu çok güzel anlatmaktadır, ben böylesine doyurucu karakterlerle çevrili bir hikaye daha önce okumamıştım. rus edebi eserlerine göre çok kısa olan bu kitap -ki 170 sayfa a5 boyutunda diyebiliriz- kısa olmasına rağmen, hemen hemen bütün karakterleri gözümüzde canlandırmamıza neden olacak kadar derinliğie sahiptir.

Kitabın konusu, sonu vs gibi konulara pek girmeyeceğim ki zaten çok güzel bir kitap ve kısa mutlaka okuyunuz. Dünya klasikleri için söylenen şu sözü hatırlatmak isterim "en iyi klasik herkesin okumuş olmayı istediği ancak çok az kişnin okuduğu kitaptır." evet dünya klasiklerinin uzun ve sıkıcı oluşundan dolayı +30 yaşına kadar beklediğim için pişmanlığım büyüktü. eğer sizde tolstoy, dostoyevski vs. okumadıysanız, yazarın uslübuna alışmanız için şahane bir kitap.

Hm rus edebiyatının akıcılığına ve karakterlerin gerçekliğine alışmanız açısından, hemde uzun betimlemelerin tadını almanız açısından çok faydalı buluyorum bu tarz küçük hikayeleri.

Aynı tarz olarak bir sonraki yazımızda Tolstoy'un Şeytan kitabını ve yine dostoyvski'nin ev sahibesi'ni yazacağım.

Hiç yorum yok: