Fikrimizce!

19 Ekim 2010 Salı

Kadınlar vs Erkekler!


Arhur schopenhauer'a göre "zeki kadın" bir oksimorondur. kadınların evrimsel gelişimi, sosyal baskı, toplumsal yönlendirme sonucu zeki olmalarını engelliyor, dünya tarihine bakıldığında fikirleri, zekası, sanatı, yönetimi veya felsefesi ile hatırlanan kadın neredeyse yoktur. bu erkeklerin ari ırk, kadınların aşağı tabaka olduğu anlamına gelmez. böyle düşünen yazarlar denklemde hataya düşmektedir zira erkek ve kadın tek türün farklı bireyleridir. mesele sosyal veya toplumsal üstünlük değil fiziksel ve evrimsel gelişimin hangi türleri hangi yönde geliştirdiği ile alakalıdır.

erkekler yüzyıllardır avcı olarak dağ da bayırda av kovaladıkları için plan strateji, gelecek zaman ve geçmiş zamandan ders çıkarma, pusu kurma, kavga, dövüş, anlık strateji değiştirme vs konularda uzmanlaşmıştır. çünkü uzunca bir süre bu özelliklere ihtiyaç duydukları için beyin kendini bu yönde geliştirmiştir. sürekli tek koluyla ağırlık çalışan bir sporcunun sadece o kolu gelişecektir. fakat kadınlar toplayıcı ve anaç bir evrim sürecinden geçtikleri için beyinleri erkeklerinki gibi gelişmemiştir çünkü buna ihtiyaç duymamışlardır. kadınların evrimsel sürecinde anlık ve gündelik olayların çokluğu, ağaçtan meyve topla, yemek hazırla, çocuğu doyur, avcılardan korunmak için mağaradan çıkma vs. kadının anlık olaylara bakışını geliştirmiştir.

bütün büyük krallar yöneticilerin danıştığı, fikir aldığı bir kaç kadın bulunmaktadır, çünkü kadınlar gündelik olaylara erkeklerden daha hakimdir ve genellikle daha doğru kararlar vermektedirler. ama uzun vadeli planlarda kadınlar çuvallıyor. erkeklerin geçmiş ve gelecek zamanda yaşadığı kadınların ise şimdiki zamanı yaşadığını söyleyebiliriz. bu tabiki evrimin bir sonucudur, erkek mızrakla avlandığı süreçte attığı mızrağın nereye gideceğini ne zaman düşeceğini hesaplama kabiliyetine sahip olmuştur, elbette kadınlarda kategori olarak beyinlerinde bu özelliği barındırıyolar ama kullanmayı başaramıyorlar. bu konuyla ilgili bir deneyden örnek vermek isterim;

yapılan bir deneyde kadın ve erkek deneklerin her biri yerde duran bir kovayı ekskavatör kepçesiyle almak üzere yarıştırılıyorlar. ekskavatör bildiğiniz iş makinası kepçesidir ve kepçenin ucuyla yerdeki kovanın sapından tutup havaya kaldırmaları yeterli olacaktır. erkeklerin tamamı 1 dk dan az sürede başarıyolar ki hepsi hayatlarında ilk kez ekskavatör kullanan insanlar. ama bir joistik ve evrimsel yetenek kafi oluyor. sıra kadınlara geldiğinde ise 5 kadından sadece 1 tanesi başarılı olabiliyor ki başarılı olan kadının testosteron seviyesinin diğer kadınlara göre kat kat yüksek olduğu gözleniyor. bu neyi kanıtlar peki? bu şunu kanıtlar dikey-yatay algı hesabı erkeklerde çok üstün olması demek. plan yapma geleceğe yönelik hesap yapma vs konularda biz kadınlardan daha başarılıyız ki olmamız gerekti yoksa hayatta kalamazdık ne biz ne kadınlar. az önceki örneğe kadınların asla iyi araba park edememesi de farklı bir örnektir.

günümüzde evrimin hala devam ettiğini ve kadınlarında yavaş ama emin adımlarla geliştiğini söyleyebiliriz, pek çok kadının iş hayatında ev hayatında erkekten daha başarılı olmasının sırrı eskiden başarısızlığının laneti olan anlık kavrama yeteneğidir. günümüzde toplumsal ve sosyal hayat o kadar hızlandıki gelecek ve geçmiş hesabından çok anlık reaksiyonlara ihtiyaç duyulduğu bir dünyada yaşamaktayız ve kadının evrimsel yeteneği yüzyıllar boyunca bir işe yaramamış gibi görünsede şuan hayatta kalması için en büyük avantajı gibi görünüyor.

Hiç yorum yok: