Fikrimizce!

15 Ekim 2010 Cuma

Platonik Aşk!


Platonik aşk veya Platoncu aşk. Anladığınız üzere Platonik aşk meşhur felsefeci platonun adından esinlenerek yaratılmıştır. Aslında platonik aşk terimini ilk bulan, platonun metinlerini latinceye çeviren marsilio ficino'dur. Anlam olarak salt duygulardan kaynaklanmayan, duyusal olmayan tinsel yani tamamen ruhsal boyuttaki aşkı anlatan felsefi bir ideadır.

Platonik aşkta sevilen kişi veya onun güzelliği değildir, kişinin güzelliğinin arkasında bulunan ideadır,
kişi öncelikle tek bir insana aşık olur, insan tekinde güzelliği görür. Daha sonra, bu tek bir insandaki güzelliğe yönelmiş aşktan sıyrılarak bütün insanlardaki güzelliği görme yetisi kazanır ve aşk tek bir insana değil insanlığa yönelir. Son olarak ise insanlığa yönelen aşk kişiyi tinsel aşkı aramaya iter, böylelikle de kişi güzel ideasını öğrenme yoluna girer.

Platoncu aşk; bir duygu durumu olarak değil, yer yüzünde tutsak olan insanı formlar dünyasına geri döndürecek uzun ve zor bir yol, bir yaşama şekli olarak görülür.

Yukarısı biraz karışık gelmiş olabilir günümüzde biraz daha farklı anlamlar yüklenmiş olsada hepimizin içine düştüğü platonik aşkı en güzel Cemal Süreya'nın şu dizeleri anlatır; " Biliyorum sana giden bütün yollar kapalı."

Hiç yorum yok: