Fikrimizce!

17 Ekim 2010 Pazar

Okuduğum Son Kitap - Siddhartha


Hermann Hesse'nin nobel ödüllü kitabı Siddhartha. Kitap genç bir brahman olan siddhartha'nın hayatını konu almaktadır. Kitap tıpkı Siddhartha Gautama Buda gibibir prens olan siddhartha'nın sarayından ayrılarak arkadaşı govinda ile beraber samana(hint fakiri) olarak ormanda yaşamaya başlar. Daha sonra yeryüzünün hediyesi buda ile tanışır onun düşünce sistemini eleştirir, büyük bir şehirde fahişenin aşığı olur ticaret yapar, şarap içer ve kumar oynar. zamanla çocuk insanlar dediği o acıdığı, o küçümsediği insanlardan biri olur. sonunda bir kayıkçının yanına yerleşir ve hayatı sorgulamaya devam eder. Kamala isimli fahişeden bir oğlu olur ve oğluda onu terk edip kaçar. Hikayenin epic olması ve betimleme olarak mükemmele yakın anlatım tarzı ile okurken hiç sıkılmıyorsunuz. Buda nın hayatıyla paralel gitmesi ise ayrı bir keyif, gerçeğin arayışında sizde tıpkı siddhartha gibi adım adım ilerliyor, kimi yerleri anlıyor kimi yerleri anlamıyorsunuz. Siddharta nın gençliğinde bildiği gerçeğe 40 yaşından sonra ulaşmasının nedenini şu sözler açıklıyor.

" Bir şeyden vazgeçmek için, önce ona sahip olman gerekir."

Burda anlatılmak istenen, siddhartha'nın vazgeçmek istediği benliği o kadar iyi ki o kadar kusursuz ki, bu aydınlıkta aradığını göremiyor. evet bir şeyler arıyor farkında ama ne olduğunu göremiyor. savrulup gittiğinde ise büyük şehirlerin o kokuşmuşluğuna, kirlenen sadece elleri olmuyor. Ruhu kirleniyor benliği kirleniyor ve kirlendikçe içindeki o arayış o uyanış arzusu daha belirgin, daha parlak görünmeye başlıyor.

Ölmeden önce okumanız gereken 1001 kitap listesinde yer alan nobel ödüllü bu kitap, mutlaka herkesin kitaplığında bulunmalıdır.

Hiç yorum yok: